Maandag 14 juli 2020 arriveren we met onze buscamper op de camping in Schönbühel an der Donau. Dit dorp ligt net buiten de grenzen van het Oostenrijkse wijngebied Wachau, aan de zuidkant van de Donau. De volgende dag pakken we de fietsen voor een tocht door Wachau. De tocht brengt ons langs de rivier naar het dorpje Rossatzbach. Daar nemen er de pont naar de overkant, naar Durnstein. Daar begint voor ons pas eigenlijk een rit door de wijnvelden (1.344 ha.) van de Wachau. Een mooi glooiend landschap met vele wijngaarden op steile hellingen. Het gebied is door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaats. In Weissenkirchen stoppen we voor een bezoek aan het terras van Weingut Familie Hermenegild Mang en geniet ik van een mooi glas Smaragd Lichtensteinerin Riesling. Een frisse Riesling met een goede zuurgraad en veel concentratie. Oostenrijks meest prestigieuze wijngebied heeft zijn eigen officieel erkend kwaliteitssysteem waarmee het de verschillende wijntypen aanduidt. De eisen gaan verder dan de Oostenrijkse wijnwet. Wijnen worden aangeduid als Steinfeder, Federspiel of Smaragd. Omdat ik hier nu toch zit besluit ik dus maar gelijk voor de krachtigste versie te gaan. Smaragd heeft minimaal 12% alcohol en komt overeen met Spätlese of Grosses Gewächs uits Duitsland. Terug op de camping blijf ik nog even in de sfeer met een fles Wachau Grüner Veltliner Smaragd. De beide druivenrassen die ik vandaag heb mogen proeven zijn de 2 belangrijkste druiven van Wachau.
De volgende dag rijden we met de camper naar Krems an der Donau. Het wijngebied Kremstal grenst in het westen aan Wachau en in het oosten aan het Kamptal. De dag daarop pakken we de fiets en maken een rit door zowel het Kremstal als het Kamptal. Het Kremstal ligt voor het grootste deel op de noordelijke oevers van de Donau. Het gebied telt een kleine 2.400 ha. aan wijngaarden. Het dankt zijn naam aan het riviertje Krems. We fietsen door een prachtig wijnlandschap met af en toe steile hellingen en pitoreske dorpjes. Zonder dat we het eigenlijk in de gaten hebben zijn we de grens van het Kremstal met het Kamptal overgestoken. Het Kamptal is genoemd naar de Kamp, een zijrivier van de Donau. We rijden afwisselend door de wijnvelden en langs velden met zonnebloemen. Kamptal krijgt in vergelijking met Wachau wat meer regen en dat hebben we gemerkt. Net op tijd bereiken we het wijnbouwcentrum Langenlois, een van de grootste wijnbouwgemeenten van Oostenrijk. We vluchten het Loisium in om te ontkomen aan een stevige regenbui. Dit futuristisch bezoekerscentrum is verbonden met oude kelders die zeker een bezoek waard zijn. Het bezoek eindigt in de vinotheek waar ik geniet van een mooie Sauvignon Blanc. Voor we weer op de fiets stappen koop ik nog een fles Johanndonabaum (Grüner Veltliner), een fles Nigl (Riesling Urgestein) en een fles Rabl (Grüner Veltiner). Grüner Veltliner is hier de meest aangeplante druif, Riesling staat, net als in Wachau en Kremstal, op nummer 2.
De regen is gestopt en we fietsen terug naar het Kremstal. Helaas blijft het niet lang droog en verregend zoeken we op de camping de beschutting van onze buscamper op. Al met al een mooie fietsdag door 2 prachtige wijnbouwgebieden!
Leave A Comment